Ben je op zoek naar de courtage van een makelaar?

Ben je van plan om een huis te kopen of te verkopen? Dan is de kans groot  dat je een makelaar inschakelt. Wanneer je het hebt over een makelaar kun je onderscheid maken tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Zoals de naam al zegt helpt een aankoopmakelaar bij het kopen van een woning en een verkoopmakelaar bij het verkopen van een woning. De kosten per makelaar kunnen nogal eens van elkaar verschillen. Bij de verkoop van een woning rekent een verkoopmakelaar meestal met courtage. Dit is de vergoeding die de makelaar krijgt bij de verkoop van de woning en is meestal een percentage van het verkoopbedrag. Je hoeft de courtage dus alleen te betalen als er een overeenkomst is tussen jou en een derde partij. Makelaarscourtage wordt berekend exclusief BTW en is niet aftrekbaar van de belasting.

Rekenvoorbeeld met courtage

Wanneer je besluit om hulp van een verkoopmakelaar in te schakelen bij de verkoop van je woning is het van groot belang dat je goed duidelijke afspraken maakt. Verschillende handelaren gebruiken namelijk andere tarieven en soms kunnen er nog extra kosten bij komen kijken waar jij in eerste instantie niets van wist. Wanneer een verkoopmakelaar kiest voor een vergoeding in de vorm van courtage heb je hier geen last van. Het staat gewoon vast dat de verkoopmakelaar een bepaald percentage van de verkoopprijs krijgt als beloning voor bewezen diensten. Het is hierbij wel van belang dat je goed in de gaten hebt hoe courtage in de praktijk werkt. Wanneer je verschillende makelaren met elkaar aan het vergelijken bent kun je misschien denken dat het verschil tussen 1% of 2,5% courtage nihil is. Dit kleine verschil kan toch al oplopen tot duizenden euro’s verschil in kosten. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

  • Je besluit je woning te verkopen en schakelt een verkoopmakelaar in
  • Je hebt keuze uit twee verkoopmakelaars
  • Makelaar A rekent 1% courtage terwijl makelaar B 2,5% courtage rekent
  • Bij een verkoopprijs van €500.000,- zijn de kosten voor makelaar A €5000,- terwijl de kosten voor makelaar B €12.500,-.

Zoals je uit bovenstaand voorbeeld kunt zien kan het verschil in kosten voor een makelaar al snel oplopen in enkele duizenden euro’s terwijl het percentage aan vergoeding dat de verschillende makelaren rekenen niet veel verschillen. Zeker bij grotere bedragen is het verstandig om goed naar de verschillende kosten te kijken zodat je er verzekert van bent dat je niet te veel vraag. Dit kan je doen door goed bij verschillende makelaren te informeren en alles op een rijtje te zetten of gebruik te maken van een informatieplatform.

Ben je op zoek naar een overzicht met courtage kosten? Zoek niet verder!

Wanneer je op zoek bent naar de kosten van verschillende makelaren kun je een voor een informatie bij deze makelaren opvragen. Dit is alleen erg veel werk en je bent hier veel tijd aan kwijt. Je kunt ook op zoek gaan naar een online informatieplatform met informatie over de kosten van verschillende makelaren. makelaarkosten is een voorbeeld van zo een soort platform. Ben jij benieuwd naar het percentage aan courtage dat makelaren vragen? Neem dan eens een kijkje op onze website: www.makelaarkosten.nl.