OSINT Tools zijn onmisbaar

OSINT Tools zijn onmisbaar tijdens onderzoek. Deze zogenaamde Open Source Intelligence middelen niet alleen nodig tijdens de verschillende trainingen, ook worden de OSINT Tools als onmisbaar beschouwd wanneer het draait om research vanuit de overheid. Op de website van anti-crime-academy.com worden er verschillende opleidingen en trainingen aangeboden. Deze Academy heeft zelf een database ontwikkeld die uit verschillende informatiebronnen en OSINT Tools bestaat. Je krijgt toegang tot deze database wanneer je een opleiding volgt op de International Anti Crime Academy. Soms weten mensen niet precies wat er wordt bedoeld met OSINT Tools en voor een leek lijken die tools op zichzelf al een soort geheimtaal. Wanneer je echt geïnteresseerd bent kun je gemakkelijk informatie aanvragen via de website. Wanneer je liever wilt bellen, dan kan dat natuurlijk want het telefoonnummer is ook terug te vinden op de website. Enkele OSINT Tools die gebruikt worden bij Open Source Intelligence zijn onder andere:

  • Spokeo
  • Shodan
  • Jigsaw
  • LittleSis
  • Tinfoleak

Deze OSINT Tools zijn vaak gratis databases waarop allerlei uiteenlopende informatie is terug te vinden. Bovenstaand lijstje is nog maar een fractie van alle OSINT Tools die er bestaan en de lijst vernieuwd zich ook heel snel. Nieuwe technieken en methodes zorgen ervoor dat er steeds nieuwere en betere OSINT Tools beschikbaar zijn.

OSINT Tools binnen handbereik

Enkele OSINT Tools die iedereen eigenlijk al kent maar waar niemand wellicht bij stil staat zijn de bekende Social Media. Denk hierbij aan:

  • Twitter
  • Linkedin
  • Facebook

Mensen laten behoorlijk veel informatie vaak bedoeld, maar soms ook onbedoeld, achter op bijvoorbeeld Facebook. Wanneer het dan een keer misgaat en er wordt openbaar misbruik van gemaakt, dan is het moeilijk vast te stellen bij wie de fout nu eigenlijk ligt. Mensen kiezen er vaak voor om informatie achter te laten maar hebben helaas niet altijd door wat de gevolgen kunnen zijn. Wanneer je je hier wat meer in gaat verdiepen heb je al snel door dat het nodig is wat voorzichtiger te zijn dan de meeste mensen. Op de website anti-crime-academy.com kun je je ook inschrijven voor lezingen. Een voorbeeld hiervan is de lezing over de ‘criminele’ kracht van Social Media. In slechts 90 minuten wordt er op een toegankelijke manier duidelijk gemaakt wat de gevaren van Social media kunnen zijn wanneer je er niet voorzichtig mee omgaat.

Bescherm je kinderen

Kinderen van tegenwoordig groeien op met Social Media en het is voor ouders van groot belang dat ook zij op de hoogte zijn dit nieuwe soort van communiceren. Het komt helaas regelmatig voor dat kinderen worden gepest via deze Social Media. Als je als ouder niet weet hoe het allemaal werkt dan is het moeilijk om te weten wat er schuil gaat in het hoofd van je kind. Kinderen durven vaak niet te zeggen dat ze gepest worden en als het via de computer gaat, dan is het ook niet direct zichtbaar. Bij de International Crime Academy wordt er een workshop aangeboden die speciaal gericht is op het beschermen van de kinderen online. Ouders leren hoe ze het internet gedrag van het kind kunnen volgen zonder ook maar in te breken in de e-mails en account van het kind. Er worden verschillende tools gebruikt die ongewenst gedrag tegen uw kind kan opsporen en ook de identiteit van de zogenaamde ‘dader’ kan opsporen. Op deze manier bent u op de hoogte van het gedrag van uw kind en kunt u eventueel ingrijpen wanneer dat nodig is.  De workshop duurt een middag en voor meer informatie kunt u uiteraard ook bellen of mailen de met International Anti Crime Academy.