Wat doet een goedkope boekhouder?

Een goedkope boekhouder kun je inhuren om de boekhouding voor je bedrijf te doen. De administratie is voor een bedrijf meestal een tijdrovende klus. Je moet ook maar net alle regels omtrent de boekhouding weten, wil je geen probleem krijgen met bijvoorbeeld de fiscus. Wanneer je de boekhouding zelf doet kan het voorkomen dat je ofwel te veel belasting betaald, doordat je iets verkeerd doet. Of je betaald te weinig belasting, wat bij ontdekken gepaard kan gaan met hoge boetes. Heb je geen affiniteit met het regelen van de financiën? Overweeg dan een goedkope boekhouder. Deze kun je vinden bij finovion, via finovion.nl. Wat de boekhouder precies voor taken verricht voor je bedrijf hangt een beetje af van wat je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om zelf de facturen naar afnemers te sturen, maar je kunt ook de boekhouder vragen dit te regelen. In de meeste gevallen zorgt de boekhouder voor:

  • bijhouden van uitgaven
  • bijhouden van inkomsten
  • opstellen van een jaarrekening
  • doen van aangiftes

De boekhouder kan de jaarrekening opstellen. Wanneer je bedrijf een BV is moet de jaarrekening goedgekeurd worden door een accountant. Dit kan niet worden goedgekeurd door de boekhouder.

Waar moet je op letten bij een goedkope boekhouder?

Je moet in de gaten houden dat, ook wanneer je je gehele administratie aan de boekhouder uitbesteed, je zelf verantwoordelijk blijft voor de boekhouding. Als de boekhouder bijvoorbeeld een aangifte niet goed invult en de belastinginspecteur je op het matje roept. Kun je dit niet afschuiven op de boekhouder. De boete zal gewoon op jouw bedrijf drukken. Bij een goedkope boekhouder moet je kijken naar wat jij nodig hebt voor je bedrijf. Waar ligt de expertise van betreffende boekhouder? Heeft de goedkope boekhouder voor een vergelijkbaar bedrijf gewerkt? Een boekhouder kun je ook gebruiken als adviseur. Misschien kan er ergens worden bespaard in je bedrijf, waardoor er meer winst wordt behaald. Op die manier heb je eigenlijk altijd een goedkope boekhouder, want door de besparing verdient de uitgave zichzelf terug. Als ondernemer moet je altijd een boekhouding bijhouden, dit kost ontzettend veel tijd. Dus bij het inhuren van een goedkope boekhouder kun je daar ook op letten, tijd is immers ook geld. Wellicht heb je met bepaalde aspecten van de boekhouding wel affiniteit, dan hoef je in principe geen boekhouder daarvoor in te huren. Natuurlijk moet je ook letten op de opleiding van betreffende boekhouder.

Hoe word je boekhouder?

Er bestaat geen wettelijke regeling waar aan moet worden voldaan om boekhouder te worden. Iedereen kan zich een boekhouder noemen, dus het is belangrijk om goed te kijken naar de expertise van de boekhouder. Eventueel kun je op zoek gaan naar recensies. De meeste gekwalificeerde boekhouders zijn in het bezit van een mbo-vier diploma als ‘administrateur’. Maar een boekhouder kan ook een HBO diploma hebben op financieel gebied. Ofeen praktijkdiploma boekhouden dan wel bedrijfsadministratie.Omdat boekhouder geen beschermd beroep is, is het niet verplicht voor een boekhouder om zich te blijven bijscholen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de boekhouder up to date blijft. Dit kun je altijd navragen bij de goedkope boekhouder.