Wat is magnetische verf en hoe werkt het?

Veel mensen moeten een beetje lachen als ze voor het eerst horen van magnetische verf, en dat is niet zo raar. Het is een nog redelijk nieuwe techniek en als je niet precies weet wat het inhoudt dan klinkt het misschien een beetje gek. Magnetische verf is eigenlijk gewoon latexverf op waterbasis, maar dan met een deel ferro-metaaldeeltjes in opgelost. (Deze deeltjes kunnen van ijzer, nikkel of kobalt zijn.) Uiteraard zijn ze allemaal helemaal roestvrij en magnetisch. Doordat er slechts een klein deel magnetische elementen in de verf zit (anders zou het niet meer zo hechten,) is het meestal nodig om meerdere lagen van de verf aan te brengen, anders is de magnetische werking niet sterk genoeg. Met maximaal drie lagen heb je sowieso genoeg, en kun je met niet al te sterke magneten allerlei dingen ophangen. Denk bijvoorbeeld eens aan foto’s, knipsels, recepten of posters. Ook bestaan er magneten met een haakje eraan voor als je er (niet al te zware) sieraden aan op wil hangen. Met magnetische verf gaat er echt een wereld aan mogelijkheden voor je open. Tover dus snel die saaie muur om tot magnetische muur en hang hem daarna vol met leuke kaarten, knipsels en memo’s. Zo vergeet je nooit meer iets! Ook voor de kinderkamer is magnetische verf een geschikte oplossing. Kinderen maken namelijk vrijwel elke week nieuwe werkjes en tekeningen, en willen deze maar al te graag ergens showen. Al die werkjes inlijsten is veel werk, en ze passen meestal al gauw niet meer op de koelkast. Een grote, magnetische muur in de woonkamer of op de kinderkamer is de perfecte oplossing. Hiermee kunnen je kinderen elke week afwisselen en zelf een compositie maken met al hun ‘meesterwerkjes’, op hun eigen museummuur. 

Magnetische verf is zeer goed overschilderbaar

Jaren geleden zag je magnetische verf meestal in het zwart of een andere donkere tint. Dit is de kleur van de verf zelf. Het is lastig deze te produceren in lichte tinten. Maar tegenwoordig is er wel grijze magneetverf verkrijgbaar. Het grote voordeel hiervan is dat je hier met een lichte kleur overheen kunt schilderen, waardoor je alsnog een unieke kleur kunt uitkiezen voor je magnetische muur. Misschien vinden je kinderen blauw wel erg leuk, of juist geel, alles kan! Persoonlijk zou ik echter gewoon de grijze variant gebruiken en er niks overheen  verven. Dit oogt lekker basic en past goed in een neutrale woonkamer. Bovendien kunnen we er heel veel verschillende kleuren posters en printjes op hangen zonder dat het te druk oogt. Als we over de magnetische verf heen hadden geschilderd met een kleurtje zou dit wel het geval zijn. 

Het ruimte assortiment van Magneetverfmagneten.nl

De magnetische verf voor onze magneetwand hebben we besteld bij magneetverfmagneten. Zoals de naam het al zegt verkopen ze zowel magnetische verf als magneten, waar we dan ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt. De magnetische verf is beschikbaar in drie verschillende merken, elk met hun eigen kenmerken en kwaliteiten, namelijk:

  • Magnetic Paint
  • Magpaint
  • Finess

De eerstgenoemde is de duurste en deze heeft dan ook de beste magnetische kracht. Als je echt een hele sterke magnetische werking wilt zou ik voor die gaan. Als het gewoon voor huis- tuin en keukengebruik is voldoen de andere twee merken ook. Onder het kopje magneten kun je gelijk een paar setjes mooie magneten uitzoeken voor op je nieuwe muur. Ze hebben meer dan 100 verschillende magneten, waaronder hele stijlvolle en strakke designs, grappige ontwerpen en ook leuke kindermagneten. Een assortiment magneten met voor ieder wat wils dus.