Het voordeel van een jaarlijkse chlamydia test

Chlamydia is een veel voorkomende bacteriële infectie die je kunt krijgen door seksueel contact met een andere persoon. De infectie verspreidt zich door vaginale, anale en orale seks. Chlamydia kan de penis, vagina, baarmoederhals, anus, urethra, ogen en keel infecteren. In zeldzame gevallen kun je chlamydia krijgen door je ogen aan te raken als geïnfecteerde vloeistoffen aan je handen kleeft. De meeste mensen met chlamydia hebben geen symptomen en voelen zich goed, dus misschien weten ze niet eens dat ze zijn besmet. Chlamydia kan gemakkelijk worden genezen met antibiotica. Maar als je de infectie onbehandeld laat, kan dit in de toekomst tot grote gezondheidsproblemen leiden. Daarom is een Chlamydia test zo belangrijk – hoe eerder je weet dat je Chlamydia hebt, hoe sneller je je kunt laten behandelen. Chlamydia kan ook tijdens de geboorte worden overgedragen aan een baby als de moeder het heeft. Chlamydia wordt niet overgedragen via toevallig contact. Je kunt de infectie niet krijgen door het delen van eten of drinken, kussen, knuffelen, handen vasthouden, hoesten, niezen of door hetzelfde toilet te gebruiken van een geïnfecteerd persoon. Het gebruik van condooms is de beste manier om chlamydia te voorkomen.

Hoe verloopt een chlamydia test?

Een chlamydia test is de enige manier om zeker te weten of je chlamydia hebt. Als je tekenen van chlamydia vertoont, moet je een chlamydia test ondergaan. Als je onbeschermde seks hebt gehad, is het tevens een goed idee om je te laten testen op de infectie. Over het algemeen moeten mensen die seksueel actief zijn, zich een keer per jaar laten testen op soa’s, waaronder een chlamydia test. Als je zwanger bent, onderga je een chlamydia test tijdens je eerste prenatale bezoek. Het voordeel van een chlamydia test is dat het je gemoedsrust zal geven. En als blijkt tijdens de test dat je de infectie hebt opgelopen, kun je meteen beginnen met de behandeling om de infectie te genezen. Over de test zelf hoef je je weinig zorgen te maken. Het lijkt allemaal heel eng, maar een test verloopt snel, pijnloos en eenvoudig. Soms wordt de test gedaan door met een wattenstaafje voorzichtig over je geslachtsdelen te wrijven. De celmonsters op het wattenstaafje worden vervolgens door het labo getest op de aanwezigheid chlamydia-bacteriën. Je arts kan tijdens een onderzoek ook symptomen van chlamydia zien, zoals afscheiding op je baarmoederhals. Maar omdat Chlamydia heel wat gelijkenissen kan vertonen met andere veel voorkomende SOA’s zoals gonorroe, is het beter je te laten testen op alle geslachtsziekten. Je kunt worden getest op chlamydia en andere SOA’s bij One Day Clinic. Dit soort testen behoort niet tot je reguliere bezoeken aan je huisarts. En ook al is het beangstigend omdat je je misschien schaamt, het medisch personeel van One Day Clinic is er om je te helpen en je te behandelen indien nodig. Je kunt zelfs een zelftest voor thuis bestellen als je je hierbij prettiger voelt. Meer informatie vind je via volgende link onedayclinic.nl.

Preventie Chlamydia

Als je na een chlamydia test ontdekt dat je de infectie hebt opgelopen, raak dan niet in paniek. Chlamydia is gemakkelijk te genezen en er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je het niet aan andere mensen doorgeeft.

  • Vertel je vroegere en huidige seksuele partner dat je Chlamydia hebt, zodat ook zij kunnen worden getest en behandeld.
  • Heb geen seks gedurende 7 dagen vanaf het moment waarop je bent gestart met de behandeling.
  • Als je eenmaal klaar bent met je behandeling en weer seks hebt, is het nog steeds een goed idee om condooms te gebruiken elke keer dat je seks hebt.