Kinderopvang voor je kinderen

Op het moment dat je kinderen krijgt, sta je als kersverse ouders voor een lastige keus: zorg je er voor dat er altijd een van jullie tweeën thuis is bij je kindje of kies je voor een vorm van kinderopvang op dagen dat jullie alle twee moeten werken? Soms heb je geen keus, omdat je gewoon allebei wilt of moet blijven werken en soms wordt de keus voor je gemaakt, doordat een van beide zijn of haar baan kwijtraakt. Ben je van plan om voor kinderopvang te kiezen, dan is het verstandig om al vroeg in de zwangerschap na te denken over hoe je dat dan het liefst zou zien. Er zijn steeds meer stellen die ervoor kiezen hun ouders te vragen om op het kersverse kleinkind te passen. Sommige grootouders zullen dit helemaal geweldig vinden, andere hebben hier de tijd niet voor of zij willen gewoon niet deze vaste verplichting aangaan. Dat is natuurlijk hun goed recht, zij hebben hun periode van opvoeden al gehad en zijn inmiddels in een andere levensfase belandt. Je kunt ook vragen of een ander familielid of een van jullie vrienden als kinderopvang wil dienen, soms is de situatie zo dat dit heel goed past. Is dit bij jullie geen optie, dan bestaan er ook nog altijd de mogelijkheden van de crèche en de dagopvang. Natuurlijk is dit ook een prima optie voor kinderopvang, al is het natuurlijk wel zo dat er vaak minder aandacht voor ieder kind individueel is dan wanneer het kindje door familie opgevangen wordt. Een voordeel is dan weer dat het al snel leert om met andere kinderen samen te spelen, wat een goede voorbereiding is voor de periode dat het naar school gaat. Maar er is nog een vorm van kinderopvang en die levert misschien nog wel de meeste voordelen op, namelijk de gastouder.

Uitstekende kinderopvang

Wat houdt deze vorm van kinderopvang nu precies in? Het kindje wordt bij iemand thuis opgevangen en draait daar als het ware gewoon mee in het gezin. Een gastouder vangt nooit veel kinderen tegelijk op, waardoor er altijd genoeg aandacht is voor ieder kind afzonderlijk. Tegelijk zijn er vaak wel andere kindjes, waardoor er toch de mogelijkheid is om samen te spelen en van elkaar te leren. Het grootste pluspunt van deze vorm van kinderopvang is misschien nog wel dat jouw zoon of dochter altijd door dezelfde persoon opgevangen wordt. Het is dus niet zoals bij een crèche of kinderdagverblijf dat er verschillende personen voor de groep staan die elkaar afwisselen. Nee, bij gastouderopvang is het altijd dezelfde persoon. Dat maakt deze manier van kinderopvang zowel voor jouw kleine als voor jou zelf heel vertrouwd. Je weet dat je op iemand kunt rekenen, je leert deze persoon kennen en je kunt samen goede afspraken maken. Een groot voordeel is ook dat gastouders vaak veel flexibeler zijn dan bijvoorbeeld een crèche. Je zit niet vast aan vaste openingstijden of ophaaltijden en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat jouw zoontje of dochtertje zelfs ‘s nachts bij hen terecht kan. Dat maakt deze vorm van kinderopvang natuurlijk erg handig voor mensen die wisselende werktijden hebben, die te maken hebben met oproepdiensten of die in het weekend of ‘s nachts dienst moeten draaien. Een gastouder combineert dus eigenlijk het beste van opvang door familie met het beste van een kinderdagverblijf of crèche. Dergelijke kinderopvang biedt als voordelen dat:

  • er voor ieder kind veel aandacht is
  • er nooit veel kinderen tegelijk opgevangen worden
  • tijden voor halen en brengen veel flexibeler zijn
  • je altijd met dezelfde persoon te maken hebt, je hebt een vertrouwd gezicht en kunt goede afspraken maken met elkaar

Gastouderbureau Snoesje helpt jou op weg!

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat deze manier van kinderopvang zorgt voor meer zelfverzekerde en ontspannen kinderen. Reden genoeg dus om voor een gastouder te kiezen. Hoe vind je deze nu? De meest eenvoudige manier is om dit te regelen voor een gastouderbureau, zoals gastouderbureau Snoesje. Dit heeft niet alleen als voordeel dat zij veel mensen in hun bestand hebben die deze vorm van kinderopvang aanbieden, maar ook dat zij altijd voor vervanging kunnen zorgen in het geval van ziekte of vakantie. Daarnaast weet je zeker dat al het papierwerk goed geregeld is, omdat dat door het bureau afgehandeld wordt. Hoe gaat het zoeken naar een geschikte gastouder voor jou kinderopvang nu precies in het werk? Je neemt eerst contact op met de mensen van Snoesje en komt bij hen op een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreek je jouw wensen en kan de contactpersoon van Snoesje een beeld krijgen van wie goed bij jouw gezin zou passen. Zij selecteren vervolgens een aantal gastouders en jij krijgt vervolgens de kans om in een kennismakingsgesprek te kijken of er een klik is en wie het best bij jou past. Hebben jullie een keus gemaakt, dan worden de papieren ondertekend, zodat alles officieel goed vastgelegd is. De kinderopvang kan dan gaan beginnen en je kunt jouw kindje achterlaten in de goede zorg van de gastouder. Na een korte periode zal het gastouderbureau altijd met beide partijen contact opnemen om te horen of alles naar wens verloopt. Wordt de gastouder ziek of gaat deze in een andere periode op vakantie dan jullie, dan zullen zij bovendien op verzoek vervanging regelen die goed bij jullie past. Als je op zoek bent naar deskundige en persoonlijke kinderopvang, is gastouderbureau Snoesje dus een goede keus.