Laat je niet intimideren en leer zelf beleggen

Aan de slag gaan met beleggen op de beurs kan intimiderend lijken voor beginners, vooral als je kijkt naar de voordelen van het beheersen van je eigen beleggingen, in plaats van het betalen van een adviseur of het kopen van een beleggingsfonds of lijfrente. Maar laat je niet intimideren en leer zelf beleggen. Leer zelf beleggen en je hebt het potentieel niet alleen grotere winsten te behalen (omdat alles wat je verdient naar jou gaat), maar ook de voldoening van je eigen lot te beheersen. Voor bijna elke belegger, van beginners tot experts, moet een van de eerste regels voor elke investeringsbeslissing zijn: het bepalen of het de basisprincipes van beleggen volgt. En wat betekent beleggen? Nou, als mensen nadenken over beleggen, kijken ze meestal naar de aandelenmarkt. Maar aandelen zijn ingewikkelder dan sommige andere activaklassen, omdat de prijs wordt beïnvloed door de fundamentele prestaties van het onderliggende bedrijf. Forex trading (die de prijs van valutaparen ten opzichte van elkaar volgt) en Index trading (die de prijs volgt van de S&P 500 of een andere brede marktindex) is eenvoudiger te volgen omdat ze voortvloeien uit pure prijsactie zonder bedrijfsnieuws of andere externe factoren. Door jezelf open te stellen voor de mogelijkheid om in deze extra activaklassen te beleggen, kun je je portefeuille volledig diversifiëren. Leer zelf beleggen door bij deze basisprincipes te starten:

  • Zorg voor een handelsplan
  • Bepaal je beleggingsdoelen
  • Weet hoe je belastingen worden beïnvloed
  • Begrijp de significantie van vraag en aanbodschommelingen

Leer zelf beleggen: wat zijn de principes van beleggen en beleggingsfondsen?

Leer zelf beleggen of investeren, begint met het besef dat elke prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Bij LeerZelfBeleggen.com identificeren we punten waar vraag en aanbod uit balans zijn, omdat op dat moment de prijs gaat bewegen. Als er meer kopers zijn dan verkopers, gaat de prijs omhoog. Als er meer gewillige verkopers zijn, gaat de prijs omlaag. Het is echt zo eenvoudig en hetzelfde principe is van toepassing, of u nu aandelen, obligaties, onroerend goed, opties, valutaparen, grondstoffen of een ander activum koopt en verkoopt. Leer zelf beleggen start voor velen met investeren in beleggingsfondsen, maar is dat een goed idee? Een beleggingsfonds bevat manden met activa die de beleggingsfilosofie van het fonds weerspiegelen. Er zijn fondsen voor vrijwel elke categorie, van sectorspecifieke aandelen tot gemeentelijke obligaties. Het kopen van deze lijkt een eenvoudige manier voor een beginner om te investeren omdat een ‘expert’ het werk voor je doet. Maar bedenk dat je managementvergoedingen en misschien belastingen of verkoopkosten betaalt om in deze fondsen te investeren, waardoor je potentiële winst wordt verminderd. Daarnaast kunnen beleggingsfondsen die worden gehouden op belastbare rekeningen, leiden tot waardevermeerderingen wanneer de fondsbeheerder onderliggende activa verkoopt of een aandeel in het fonds dividenden uitkeert. Hierdoor ontstaat er een belastingdruk, ook al heb je het fonds niet verkocht. En als je snel een beleggingsfonds moet liquideren, misschien vanwege een dramatische marktbeweging of nieuws, dan is dat niet mogelijk. Bovendien worden, in tegenstelling tot aandelen en andere activa, beleggingsfondsen alleen geprijsd aan het einde van elke handelsdag. Je zult dus pas achteraf weten wat je hebt verdiend of verloren.

Verlies weinig, win veel

Leer zelf beleggen met de besten. Op www.leerzelfbeleggen.com vind je veel artikelen en hulpmiddelen over beleggen en investeren voor beginners. Lees en gebruik ze om meer te weten te komen over de markten voor deze verschillende activa. Het is een goed idee om te oefenen voordat je daadwerkelijk je eigen geld investeert. Leer zelf beleggen en begin bij de investering van een cursus, die je onder andere leert grafieken en andere indicatoren te lezen.