Leren rechercheren op internet?

Rechercheren op internet is iets wat tegenwoordig veel gebeurt. Dat komt omdat het internet meer en meer een bron van informatie wordt. Als mensen komt er steeds meer data van ons op het internet te staan. Daarin zoeken kan effectief werken bij een rechercheonderzoek/ Bovendien vindt steeds meer fraude en criminaliteit ook op het internet plaats. Dit maakt dat rechercheren op internet vandaag de dag niet meer weg te denken is uit het pakket van opsporingswerkzaamheden. Wil jij bepaalde dingen opsporen via internet? Kijk dan eens of jij aan de slag kan gaan met het verbeteren van jouw skills in het opsporen via internet.

Rechercheren op internet, voor wie?

Het gebruiken van de informatie die de digitale wereld voor ons beschikbaar heeft op internet in een opsporingsonderzoek gebeurt niet alleen door de politie. Ook onderzoek naar integriteit, fraude en vermiste personen vindt plaats via het internet. Bedrijven en organisaties kunnen dan ook baat hebben bij rechercheurs, analisten en onderzoekers die zijn opgeleid in het rechercheren  via internet. Denk ook aan banken, waar ook toezicht wordt gehouden wat fraude betreft. Met een cursus rechercheren op internet maak jij jezelf dus een zeer gewild werknemer voor veel bedrijven en organisaties. Ook bij de overheid kunnen ze vaak mensen gebruiken die een goede speurneus op het internet zijn. Vergeet ook de journalistiek niet! Veel kranten en tijdschriften hebben baat bij mensen die zijn opgeleid in rechercheren op internet. Zeker wanneer ze bijvoorbeeld een focus op onderzoeksjournalistiek hebben. Een moderne onderzoeker kan dus tegenwoordig bijna niet meer zonder deze competentie. Wil jij de juiste tools krijgen en ook leren om via internet recherchewerkzaamheden uit te voeren? Lees dan snel verder, want wij geven je alle informatie die je nodig hebt om dit te kunnen leren.

Er is een aantal competenties die nodig zijn bij speurwerk op internet. Deze competenties kun je het beste leren in een cursus. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Weten welke bronnen je kunt gebruiken
  • Weten hoe je zo min mogelijk sporen achterlaat
  • Het kennen van de wet- en regelgeving op het gebied van speuren op het internet.

Om deze competenties zo goed mogelijk te leren, raden we je een cursus van www.aware-online.com aan. Begin je net met rechercheren op internet? Dan doe je er goed aan een OSINT training 1 (beginners) te volgen.

OSINT voor rechercheren op internet

OSINT staat voor Open Source Intelligence. De methode maakt gebruik van openbare bronnen voor het doen van een onderzoek. Dit zijn bronnen die voor iedereen beschikbaar zijn op het internet, zoals Google Earth. Door effectief deze bronnen te onderzoeken en te combineren, kun je veel dingen ontdekken. De OSINT methode is populair en werkt. Zo werd het ook succesvol toegepast door onderzoekscollectief Bellingcat. Tijdens de OSINT training leer je te rechercheren op het internet door open bronnen te vinden, analyseren en hiervan rapportages te maken.

Heb je al een redelijk niveau van rechercheren op internet? dan kun je vervolgtrainingen in OSINT volgen bij aware-online.nl. aware-online.nl heeft specialistische kennis in huis. Zij werken voor de politie, het UWV, de rijksrecherche en nog veel meer organisaties die aan opsporingswerkzaamheden doen. We hopen dat je met deze tips wat beter weet hoe je kunt leren te rechercheren op het internet!