Monument kopen

Een eigen huis kopen doe je waarschijnlijk niet zo heel vaak in je leven en een monument kopen natuurlijk al helemaal niet. Komt er bij het kopen van een gewoon woonhuis al heel wat kijken, bij een monumentaal pand is dat natuurlijk helemaal het geval. Toch kan het wel fantastisch zijn om dit wel te doen. Een groot voordeel van monumenten is dat zij al vele jaren oud zijn en daardoor echt de geschiedenis met zich mee dragen. Een monument kopen is dan ook iets heel anders dan het kiezen voor een nieuwbouwhuis. Waar een nieuw huis eigenlijk nog een onbeschreven blad is, waar jij helemaal zelf je stempel op kunt drukken, heeft een monumentale woning al een heel leven achter zich. Er zijn al vele zaken gebeurd, er zijn veel vorige bewoners en allemaal hebben ze zo hun eigen verhaal achtergelaten in het huis. Dit geeft een heel andere sfeer aan een pand, het ademt gewoon geschiedenis uit. Daarbij heeft het vaak ook veel charme en bepaalde karakteristieken die je niet in nieuwe woningen aantreft. Er valt dus zeker wat te zeggen voor een monument kopen, dit kan echt van toegevoegde waarde zijn!

Hulp bij monument kopen

Wil jij een monument kopen, dan zul je tegen drie problemen aanlopen, te weten:

  • het beperkte aanbod
  • de regelgeving met betrekking tot verbouwen en restauratie
  • het bepalen van een kloppende koopprijs

Om met het eerste punt te beginnen, monumenten komen niet vaak in de verkoop. Wil jij in een specifieke regio iets kopen, dan kan het al helemaal lastig zijn om een monumentaal huis te vinden. Door het kleine aanbod kun je wel de hulp van een expert gebruiken die voor jou in de gaten houdt wanneer er iets nieuws op de markt komt wat bij jouw wensen past. Een monument kopen is ook lastig vanwege de regelgeving. Je mag niet zomaar verbouwingen uitvoeren, deze moeten passen binnen de regels die er opgesteld zijn voor het behoud van een monument. Je wilt natuurlijk niet een huis kopen waar je uiteindelijk weinig mee kunt doen, omdat bijvoorbeeld de indeling niet naar jouw wens aangepast kan worden. En tot slot kan het ook erg lastig zijn om te bepalen wat een reëel bod is om uit te brengen. Je hebt immers geen vergelijkbare panden waarmee je de vraagprijs kunt vergelijken. Bij een monument kopen komt dus nog wel wat kijken en een expert op dit gebied kan jou hier goed bij helpen.

Experts van Hofstaete Makelaardij

Er zijn maar weinig makelaars die zich specifiek richten op een monument kopen en verkopen, maar Hofstaete Makelaardij is een makelaarskantoor dat zich hier helemaal in gespecialiseerd heeft. Zij weten als geen ander wat het aanbod op dit gebied is en wat gangbare prijzen zijn voor de monumentale panden. Zij kunnen je daardoor niet alleen als geen ander helpen bij een monument kopen of juist verkopen, zij hebben ook veel kennis in huis met betrekking tot de regelgeving voor verbouwen en restaureren. Zij weten wat er mogelijk is en kunnen jou hier voor aankoop al over informeren. Heb jij het pand gekocht, dan kunnen zij jou van dienst zijn met het indienen van een bouwaanvraag voor renoveren of restaureren. Met het hele proces van kopen, aanpassen en eventueel weer verkopen kunnen zij jou dus als geen ander helpen. Zij kunnen daarnaast taxatie voor jou verrichten na een renovatie of restauratie, zodat je jouw woning voor het juiste bedrag kunt verzekeren.  Wil jij een monument kopen, verkopen of renoveren, dan komt de deskundigheid en ervaring van Hofstaete Makelaardij dus uitstekend van pas.