4 redenen om hersenwerk voor honden te kopen

4 redenen om hersenwerk voor honden te kopenJe kent ze vast wel: Nintendo’s met speciale spelletjes erop om uw brein fit te houden. Vooral geheugenspelletjes lijken hier geschikt voor te zijn. Mijn oma heeft zo’n Nintendo met geheugengames, maar vooral de kleinkinderen lijken hierin geïnteresseerd te zijn. Maar jong of oud – het kan geen kwaad om je hersenen zo af en toe even te trainen. Echter: niet alleen voor mensen is dat verstandig; ook dieren kunnen hier veel aan hebben. Voor honden is er al veel op de markt, en je kunt hun leven dan ook plezieriger maken én fit houden door middel van hersenwerk voor honden. Wat is dit precies, waarom zou je dit doen en waar vind je hersenwerk voor honden? Lees verder!

Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk voor honden is eigenlijk een paraplubegrip voor verschillende manieren om het brein van je hond fit te houden. Het houdt in dat de hond op zoek moet gaan naar iets lekkers – een hondenkoekje, bijvoorbeeld – of iets leuks: een speeltje. Hierbij moet de hond al zijn zintuigen gebruiken: zijn ogen, oren, maar vooral ook zijn neus. Daarnaast kunnen ze hun poten gebruiken om objecten aan de kant te schuiven en hun tanden om ze op te pakken. Je kunt je nu afvragen: waarom heet dit hersenwerk voor honden? De hersenen komen er toch helemaal niet bij kijken? Juist wel! Zintuiglijke informatie wordt naar het brein gestuurd, waar het verwerkt wordt. Zo kan je hond geur, zicht en geluid waarnemen en weet hij bijvoorbeeld: ah, dit is niet wat ik zoek. Ook is het brein nodig om bewegingen uit te voeren, zoals het oppakken van een object. Daarnaast is het bij hersenwerk voor honden de bedoeling dat de hond, wanneer hij zijn object gevonden heeft, zich afvraagt: hoe ga ik mezelf dit speeltje of dit koekje toe-eigenen? Het kan namelijk voorkomen dat er obstakels zijn die je hond eerst moet overwinnen. Of het koekje is simpelweg niet makkelijk in de mond te krijgen. Om dit te ‘bedenken’, moet de hond dus hogere denkstrategieën gebruiken en oplossingsgerichte manieren verzinnen om het object te bemachtigen. Hoe meer je hond dit doet, hoe beter hij erin zal worden en hoe beter de hersenen van je hond getraind worden.

Waarom is dit belangrijk voor je hond?

Er zijn een aantal redenen op te  noemen waarom hersenwerk voor honden belangrijk is. Een paar redenen zijn:

  • Het houdt je hond fit
  • Het traint het hondenbrein
  • Het versterkt de kwaliteiten
  • Het maakt je hond blij

Allereerst houdt hersenwerk voor honden je viervoeter fit – hij moet er namelijk voor bewegen. Bovendien zorgt het gebruik van de hersenen ook al voor verbruik van calorieën. Daarnaast traint hersenwerk het hondenbrein, zoals hierboven al uitvoerig is besproken. De hond leert verschillende denkstrategieën en oplossingsmanieren aan. Ten derde versterkt het de kwaliteiten van de hond. Daarmee wordt bedoeld dat honden vaak gefokt zijn om te waken en te jagen, maar dit tegenwoordig niet meer veel gebeurt. Honden worden nu vooral ter gezelschap gehouden, maar het is jammer dat hun vaardigheden daarmee niet optimaal benut worden. Hersenwerk voor honden is een manier om de vaardigheid van speuren en jagen te combineren met het idee van een gezelschapsdier. Jij doet namelijk ook mee aan het spel! Zo versterkt het ook nog eens de band tussen jou en je hond. En dan, als laatste reden: hersenwerk maakt je hond blij. Het is voor hem fijn om te bewegen, met jou te spelen en om te doen waar hij voor gemaakt is. Doe je hond daarom een plezier en kijk eens op pleziervoorhonden voor leuke puzzels en ander hersenwerk!